Niet alleen de kosten van corona zijn oneerlijk verdeeld, ook de winsten

Leuke scoop van Follow the Money, alweer: de geachte medisch-microbiologen verdienen onevenredig veel aan de coronatesten en willen daar niks over kwijt. Link hier. Lees het!

Follow the Money, in het artikel met de veelzeggende kop Vrijgevestigde artsen boren goudader aan met coronatesten. Samenvatting:

Sinds de start van de pandemie moeten laboratoria veel meer testen dan normaal, vooral voor de GGD’en. Dit levert die labs extra omzet op: honderden miljoenen euro, betaald door de overheid.

De laboratoria worden geleid door artsen-microbioloog. Naar nu blijkt zijn de grote hoeveelheid coronatesten uiterst lucratief voor de artsen die vrijgevestigd zijn. Deze geldstroom is tot op heden verborgen gebleven.

De overwinsten druisen in tegen de gebruikelijke methodiek voor het belonen van vrijgevestigde artsen voor verzekerde zorg. 

Het overgrote deel van de laboratoria wil geen inzicht geven in de hoeveelheid testen die ze verricht hebben voor de GGD’en. Hetzelfde geldt voor overheidsdiensten die eveneens over de cijfers beschikken.

Waarom moet ik dit lezen?

Een kleine groep artsen verdient onevenredig veel aan de pandemie, waarbij de vraag is of dat gerechtvaardigd is. De artsen zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM). De voorzitter is Ann Vossen, die in het Outbreak Management Team tevens een sleutelrol speelde ten aanzien van het (mislukte) opschalen van testcapaciteit. Haar belangen zijn in die rol verstrengeld.

Hoe hebben we dit onderzocht?

Follow the Money sprak met talloze artsen, kenners van het zorgstelsel en ondervroeg de individuele laboratoria, ziekenhuizen, betrokken overheden en de NVMM. Daarnaast wisten we de hand te leggen op interne documenten van de NVMM

Eerst werden Duitse laboratoria buiten de deur gehouden omdat de microbiologen liever hadden dat hun eigen laboratoria de testen deden. Snap ik. Nog meer nu naar buiten komt dat het om veel geld gaat, dat niet terecht komt bij hardwerkende verpleegkundigen, meer verpleegkundigen of betere verpleegkundigen, maar onevenredig in de zakken van toch al rijke medisch microbiologen.

De kosten van de lockdown zijn oneerlijk verdeeld: die worden betaald door jongeren, horeca, mensen met verscheurde oproepcontracten, minimumloners. De winsten worden ook oneerlijk verdeeld. Alweer wil ik naar Zweden, het land met de hoogste belastingen voor de grootste verdieners. Bah!

Een gedachte over “Niet alleen de kosten van corona zijn oneerlijk verdeeld, ook de winsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s