Doe mij nog maar even geen booster

Mijn tweede prik is gezet op 11 juli 2021. Dat betekent dat mijn vaccinatie zijn geldigheid verliest op 11 april 2022. Ik zie geen reden om veel eerder dan in april prik drie te halen.

Ten eerste omdat ik het niet begrijp. Ik begrijp niet waarom een versleten vaccinvariant, die maar matig werkt tegen een gemuteerde omicronvariant, nu opnieuw het wondermiddel tegen ‘de pandemie’ zou zijn, terwijl prik één en prik twee dat ook al niet waren. De prik beschermt niet goed tegen overdracht van het virus. Ik las het in Nature, 2 oktober:

Previous studies have found that people infected with Delta have roughly the same levels of viral genetic materials in their noses regardless of whether they’d previously been vaccinated, suggesting that vaccinated and unvaccinated people might be equally infectious.

en:

Unfortunately, the vaccine’s beneficial effect on Delta transmission waned to almost negligible levels over time. In people infected 2 weeks after receiving the vaccine developed by the University of Oxford and AstraZeneca, both in the UK, the chance that an unvaccinated close contact would test positive was 57%, but 3 months later, that chance rose to 67%. The latter figure is on par with the likelihood that an unvaccinated person will spread the virus.

A reduction was also observed in people vaccinated with the jab made by US company Pfizer and German firm BioNTech. The risk of spreading the Delta infection soon after vaccination with that jab was 42%, but increased to 58% with time.

Dus het effect is vrijwel nihil, het vrijwel nihil verschil is volgens de bronstudies gebaseerd op de overdracht van virus door gevaccineerden op hun ongevaccineerde huisgenoten, en het vrijwel nihil verschil is na drie maanden geheel nihil.

Bescherm ik dan mijn al geboosterde oudere familieleden en kennissen door mijzelf te laten boosteren? Dacht het niet.

Ten tweede begrijp ik voor mijzelf en in het algemeen nog niet zo goed of we nou zo bang moeten zijn voor omicron. Het schijnt een slapjanusvariant te zijn. Het vaccin schijnt nog steeds goed te beschermen tegen ziekenhuisopname, ik hèb al twee prikken en ik ben niet hoogbejaard of te dik. Dus waarom zou ik die twee maanden langer risico niet gewoon nemen?

Ten derde zorgt de combinatie van infectie met vaccinatie voor een betere bescherming, zeker als ik daarna nog een booster zou nemen. Dus mijn redenering: ik loop al een zeer gering risico, dat slechts zeer marginaal verder afneemt door een booster. De voordelen van nu wél omicron oplopen zijn veel groter dan het voordeel van een mogelijk hogere bescherming door zo’n derde prik. Dus waarom niet welbewust het risico lopen? Misschien wel een geluk bij een ongeluk als ik plotseling een snotneus bovenop mijn prikken krijg.

Ten vierde is corona zo langzamerhand een pandemie van gevaccineerden geworden, zie het artikel van professor Günther Kampf in The Lancet, en de vertaling daarvan door professor Erwin Kompanje op zijn blog.

 • uit Engels onderzoek blijkt dat gevaccineerden en ongevaccineerden even besmettelijk zijn
 • in Duitsland nam het aantal gevaccineerden met een symptomatische doorbraakinfectie in drie maanden week na week toe van 15% naar bijna 60%
 • Van Engelsen die in een tijdsbestek van drie weken positief testten op corona was bijna 90 procent gevaccineerd
 • In een Israëlisch ziekenhuis waren 151 zorgmedewerkers en 97 patiënten, vaccinatiegraad 96 procent. Desondanks ontstond daar een uitbraak onder 41 personen. Bron: een volledig gevaccineerde. Veertien gevaccineerden werden doodziek of stierven, twee niet-gevaccineerden kregen een milde variant.
 • er is geen enkel verband tussen vaccinatiegraad en transmissie in Amerikaanse staten, vier van de best gevaccineerde staten hebben hoge transmissies.

Ten vijfde zijn er nieuwe vaccins in ontwikkeling die mogelijk in april wel bescherming bieden tegen nieuwere varianten, Novavax bijvoorbeeld, of Pfizer 2.0. Ten zesde is het nu druk in de prikstraten en is het pragmatisch om eenmalig in april een negenmaandenprik te halen die geldig is voor zowel de zomervakantie als de wintervakantie.

Eigenlijk wil ik helemaal niet meer geboosterd. Het kabinet reduceert ons tot gechipte huisdieren, zo voelt het. Ik zie weinig verschil meer tussen ons en kippen uit de bio-industrie die hun periodieke antibiotica via een vernevelaar in hun ren gespoten krijgen. Maar die stompzinnige plicht komt eraan, sporten is goed voor mijn gezondheid en ik wil best wel weer eens met mijn familie op vakantie. Zweden, misschien?

PS: Het plotseling aan corona overlijden van de door mij zeer geachte Robin Fransman, 53 jaar, oprichter Herstel.nl, econoom en lockdowncriticus, verandert geen millimeter aan mijn standpunt. Fransman was welbewust geheel niet gevaccineerd. Ik ben dat wel. Individuele risico’s zijn nooit in te schatten, maar ik denk dat iedere letter van mijn bovenstaande bezwaar tegen de boosterdwang juist is, en het risico overzienbaar. Ik durf het nog steeds.

Verder waren van de bijna 21.000 geregistreerde corona-sterfgevallen er bovendien minder dan 500 uit de leeftijdsgroep 50-59. Ongelukkigerwijs is Fransman net één van de uitzonderingen die zijn eigen regel – vooral ouderen sterven – bevestigt. Zijn overlijden zal de intellectuele anti-lockdown-beweging in Nederland nog lang nagedragen worden. Zie je wel, ze zijn dom, ook Fransman was een antivaxxer, iedereen die tegen lockdowns en vaccinatie is, gaat dood. Misschien was Fransman ook wel overleden als hij gevaccineerd was, ook dat gebeurt.

Het punt is dat ieder argument dat Fransman aanvoerde nog steeds klopt, ook na zijn dood: lockdowns zijn wetenschappelijk slecht onderbouwd, de hele bevolking krijgt hetzelfde recept terwijl het risico beperkt is tot bepaalde leeftijdsgroepen, de economische effecten van lockdowns komen disproportioneel terecht bij de zwakste groepen in de samenleving en er moet een einde, een uitzicht, een stip aan de horizon zijn. Zijn overlijden is evenmin een bewijs van zijn ongelijk als het overlijden van een beroemde gevaccineerde bewijs is dat vaccineren niet helpt.

Ik wens zijn nabestaanden sterkte met alles. Een uitgesproken, moedig man is heengegaan, in volle overtuiging, misschien wel dóór zijn overtuiging, zijn leven gestolen door een virus dat valser was dan hij verwachtte. Ik brand een kaarsje voor hem vannacht.

4 gedachten over “Doe mij nog maar even geen booster

 1. Een prik in april voor een virus dat 5 a 6 maanden later pas weer actief wordt (in een wellicht opnieuw gemuteerde vorm) is nutteloos.

  Like

 2. Ik heb wel een booster genomen. Niet omdat vaccinatie meer doet dan het immuunsysteem vooraf iets bij te trainen. Maar meer omdat ik op basis van mijn informatie over zekerheden en onzekerheden denk dat dit extra vaccin mij niet schaadt en mij wel wat extra helpt. Ik behoor net tot 60+ers die volgens mij vaak niet meer immuunsysteem hebben wat optimaal functioneert. Juist die 60+ers kunnen beter gebruik maken van de mogelijkheden vaccinaties dan hopen dat ze gezond zijn en gezond genoeg leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s